Oracle Exadata – optimalizované a certifikované riešenie pre SAP zákazníkov

Často majú firmy k dispozícii obrovské kvantá údajov, ktoré je potrebné čo najrýchlejšie účelovo spracovávať a následne pretaviť na informácie potrebné pre prijímanie operatívnych aj strategických rozhodnutí. Procesy sú čoraz komplexnejšie a generujú čoraz viac údajov a ich spracovanie a analýza je veľkou výzvou pre technológie. Stiera sa hranica medzi transakčnými a analytickými systémami. Trendom sú výsledky analýz nad operačnými údajmi a to v reálnom čase. Čoraz viac riešení využíva pre analýzy veľkého množstva údajov získaných z  obchodných transakcií a procesov v reálnom čase operačnú pamäť. Polovodičové pamäťové prvky sú neporovnateľne rýchlejšie než mechanické disky a v súčasnosti už nie sú cenovo nedostupnou komoditou.

Pri integrácii IT riešení sa vyskytujú dva podobné typy úloh:

  • Nájsť pre osvedčené softvérové riešenie vhodnú hardvérovú platformu, dostatočne kvalitnú, spoľahlivú, výkonnú a škálovateľnú
  • Nájsť pre extrémne výkonnú hardvérovú platformu aplikácie a riešením, ktorých akceleráciou by dochádzalo k skvalitneniu procesu rozhodovania a tým zároveň aj k získaniu konkurenčnej výhody.

Nebudem to ďalej napínať a rozvádzať, podľa nadpisu článku je zrejmé, že sa bude jednať o námluvy produktov európsko – amerického firemného páru: SAP a Oracle. Výsledkom je Oracle Exadata Database Machine X2 for SAP, riešenie typu “out of the box” ktoré nielenže umožňuje firmám a organizáciám zvýšiť výkon ich IT systémov, ale migrácia na novú hardvérovú platformu je zároveň vynikajúca príležitosť na konsolidáciu.

Oracle Exadata Database Machine kombinuje softvér a hardvér do unikátneho systému v jednom stojane, kde sú všetky komponenty a moduly navrhnuté tak, aby navzájom efektívne spolupracovali. Riešenie prináša extrémny výkon a škálovateľnosť pre všetky typy SAP aplikácií, to znamená nielen pre transakčné OLTP systémy (SAP ERP), ale aj pre dátové sklady, ktorých verzia prispôsobená pre integráciu s ostatnými SAP systémami má označenie Business Warehouse (SAP BW) a taktiež aj pre kombináciu rôznych úloh v extrémne výkonnom konsolidovanom prostredí.

Oracle Exadata Database Machine pre SAP napriek tomu, že rozhodne nepatrí medzi lacné riešenia, môže priniesť signifikantné úspory nákladov na inštaláciu, konfiguráciu, aj prevádzku IT systémov. Riešenie typu Out-of-the-box v praxi znamená, že nie je potrebné realizovať zdĺhavé a hlavne nákladné integračné práce, ktoré sú spravidla nevyhnutné pri nasadzovaní biznis kritických databázových riešení.

Hardvérová architektúra predurčuje Oracle Exadata Database Machine pre využitie v “gridových” aj cloudových prostrediach. Konfigurácia môže obsahovať:

  • dva osem procesorové (Intel x64 procesorová architektúra) databázové servery, čo v súčte znamená 128 CPU jadier a 2 TM pamäti, alebo alternatívne 8 dvojprocesorových databázových serverov x64 s celkom 96 CPU jadrami a 768 GB pamäti
  • 14 Exadata Storage Serverov s 168 CPU jadrami a až 336 TBS “surovej” skladovacej kapacity
  • Viac než 5 TB priestoru v inteligentnej vyrovnávacej pamäti Exadata Smart Flash Cache umožňuje ukladanie údajov ku ktorým sa často pristupuje, čo v konečnom dôsledku znamená extrémne rýchle doby odozvy transakcií a vysokú priepustnosť.
  • Viacvrstvová kompresia umožňuje zníženie záťaže na úrovni I / O prenosov OLTP a OLAP dát
  • prenosová rýchlosť 40 GB za sekundu na vnútorných InfiniBand zberniciach
  • prenosová rýchlosť 10 GB za sekundu na úrovni externého Ethernetu
  • až 1.500.000 Flash Cache IOPS
  • prenosová rýchlosť údajov do flash 75 GB za sekundu

Dosiaľ vymenované hardvérové komponenty majú len čiastočnú zásluhu na vysokom výkone a škálovateľnosti databázového a v konečnom dôsledku aj SAP riešenia. Nemenej významným pilierom úspešnosti takéhoto riešenia je aj softvérová architektúra a subsystémy, ako napríklad subsystém kompresie, či subsytémy pre dosiahnutie pokročilej bezpečnosti, Oracle Real Application Clusters (RAC) , Real Application Testing, systémy pokročilej správy Oracle Enterprise Manager, Oracle Automatic Storage Management (ASM) a mnohé ďalšie. Riešenie môže byť buď pod taktovkou operačného systému Oracle Linux, alebo Oracle Solaris 11

Nové extrémne výkonné riešenie dokáže spracovať milióny záznamov za zlomok sekundy, takže napríklad čakanie na výsledky analýz sa skrátili aj o niekoľko rádov. Namiesto niekoľkohodinového čakania sú výsledky k dispozícii takmer okamžite. Určite si sami dokážete predstaviť aký vplyv majú informácie, umožňujúce riadenie podnikových procesov v reálnom čase na posilnenie konkurencieschopnosti firmy.

NetWeaver poskytuje IT porfesionálom integrované prostredie pre evolučný vývoj orchestrácie procesov, teda pre ich kompozíciu, návrh, vykonávanie, monitorovanie a vylepšovanie, pričom procesy môžu byť podporované buď riešeniami SAPu, alebo iných firiem. Analytici majú k dispozícii kvalitné reporty, na základe ktorých môžu optimalizovať procesy, či nastavovať role. NetWeaver umožňuje skĺbiť dva protichodné prúdy požiadaviek zákazníkov. Na jednej strane sa dožadujú nových technológií, no na druhej strane nechcú meniť to čo sa im už v praxi osvedčilo. Takže jediné východisko je integrovať inovačné prvky, napríklad in-memory computing do osvedčených aplikácií.

“Naše extrémne výkonné riešenie Oracle Exadata je vhodné pre všetky typy databázových úloh, pričom garantujeme nielen extrémny výkon, ale aj extrémnu spoľahlivosť a vysokú dostupnosť” zdôrazňuje Andrew Mendelsohn, senior viceprezident Database Server Technologies, “Je to ideálna platforma pre prevádzku databázy v rámci všetkých aplikácií SAPu, vrátane ERP a Business Warehouse”

Podľa výsledkov prieskumov analytických spoločností možno predpokladať, že 70 a 80% všetkých zákazníkov, ktorí používajú SAP a ako databázovú platformu využívajú Oracle, používajú databázové servery Oracle aj pre iné “non-SAP” účely a palikácie, takže po prechode na Exadata je možné toto riešenie považovať za konsolidačnú platformu pre akýkoľvek druh databázy Oracle, bez ohľadu na aplikáciu.”

Pre záujemcov o túto technológiu odporúčam www.facebook.com/SAPonOracle

About Luboslav Lacko

Záujem o využitie moderných telefónov pre biznis a osobný život. Cloud computing, virtualizácia, vývoj aplikácií, business intelligence
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Pridaj komentár