Oracle Exalytics In-Memory Machine

Aby boli informácie pre podporu rozhodovania relevantné, musia byť poskytnuté v reálnom čase a v požadovanom formáte a to na úrovni strategickej, taktickej aj operačnej. Úspešné riadenie firiem organizácií nezaistí množstvo údajov, ale rýchlosť a presnosť, s akou sa manažérom darí z týchto údajov získavať kľúčové informácie pre riadenie podniku.

Moderný biznis stupňuje požiadavky, odpoveď ponúkajú technológie

Procesy sú čoraz komplexnejšie a generujú čoraz viac údajov a ich spracovanie a analýza je veľkou výzvou pre technológie. Rýchlo sa meniaci trh, konkurencia, potreby zákazníkov, ponuky dodávateľov to všetko sú faktory, ktoré si vyžadujú prijímanie rozhodnutí takmer okamžite. Rýchlosť klasického hardvéru, hlavne diskov sa nad určitú hranicu zvyšovať nedá a tak nové BI aplikácie využívajú pre analýzy veľkého množstva údajov získaných z obchodných transakcií a procesov v reálnom čase operačnú pamäť. Polovodičové pamäťové prvky sú neporovnateľne rýchlejšie než mechanické disky a v súčasnosti sú pomerne lacnou komoditou.

In-memory computing

In-memory computing je popri virtualizácii a cloud computingu jedna z kľúčových revolúcií, ktorými v súčasnosti prechádza IT priemysel. Zdalo by sa, že stačí “presťahovať” analytické riešenia na server, ktorý disponuje potrebným množstvom polovodičovej úložnej kapacity na SSD diskoch, prípadne vymeniť storidž. Takéto riešenie určite prinesie signifikantné zvýšenie výkonu, no aby ste dosiahli konkurenčnú výhodu na špičkovej úrovni, je potrebné nasadiť softvér, ktorý je “šitý na mieru” pre in-memory computing. Využívanie polovodičovej úložnej kapacity a masívneho paralelného spracovania údajov na stovkách až tisíckach jadier si vyžaduje zásadné prepracovanie softvéru tak, aby dokázal na maximum využiť spomínané hardvérové inovácie. Hlavným prínosom pre zákazníka je rýchlosť. Iba v rýchlej pamäti je možné vykonávať analýzu nákladov a ziskovosti na stovkách miliónov záznamov v priebehu niekoľkých sekúnd. Pre porovnanie, na konvenčných databázových technológiách to trvá približne 30 minút.

In-Memory riešenie od Oracle

Jedným z BI riešení na špičke “polovodičového” trendu je Oracle Exalytics In-Memory Machine. Od uvedenia tohto produktu uplynulo ba niekoľko mesiacov. Keď spomíname uvedenie, opakovanie rovnakého rituálu tri roky po sebe sa už dá nazvať tradíciou. Tri roky po sebe počnúc akvizíciou spoločnosti Sun Microsystems sa na najvýznamnejšom Oracle evente – konferencii Oracle Open Word uskutočnila v nedeľu “hardvérová” prednáška Larryho Ellisona CEO Oracle. Prečo v nedeľu? Nedeľa je predsa v anglicky hovoriacich končinách “Sun – day”. Aj takouto symbolikou chce Oracle uistiť zákazníkov, že hardvérové riešenia získané od Sunu sa pod záštitou Oracle nielen naďalej rozvíjajú, ale vznikajú stále nové produkty. Posledným prírastkom do rodiny serverov s predponou Exa bol výkonný analytický server Business Intelligence Exalytics.

Významnou devízou nového BI riešenia je extrémna rýchlosť, ktorú dosahuje vďaka paralelizmu a filozofii “all in memory”. Čo sa týka “železa”, je Oracle Exalytics postavený na báze servera Sun Fire, ktorý disponuje 1 terabajtom RAM a Intel Xeon E7-4800 procesormi s celkovým počtom 40 jadier. Server disponuje 3.6TB “surovej” diskovej kapacity, dvomi 40 GB/s infiniband portmi a samozrejme rýchlym Ethernetom.

Na rozdiel od klasickej koncepcie dátového skladu a analýz nad multidimenzionálnymi údajmi, Exalytics umožňuje analýzu heterogénnych dát z OLTP systémov v reálnom čase a navyše v pamäti. Podľa Ellisona, interné testy, ktoré porovnávali Oracle BI Exalytics a štandardné riešenia (hw+sw) ukázali 20 x vyšší výkon riešenia nad (ROLAP) údajmi a až 79 x vyšší výkon nad multidimenzionálnymi OLAP (MOLAP) údajmi. Dramatické zvýšenie výkonu súvisí s ukladaním údajov v pamäti, ktorých sa tam vďaka kompresii zmestí oveľa viac. 3.6TB of raw disk

Softvérová časť riešenia stojí na dvoch pilieroch. Oracle Business Intelligence Foundation bol špeciálne navrhnutá tak, aby mohla využívať veľkú pamäť, procesorovú kapacitu a paralelizmus, ktorý poskytuje server Oracle Exalytics. Oracle TimesTen In-Memory database for Exalytics je optimalizovaná pre analytické výpočty a agregácie. Dokáže spracovať za sekundu až 100 miliónov riadkov. Všetko beží pod taktovkou operačného systému Oracle Enterprise Linux.

Súčasťou riešenia je aj softvér pre interaktívne zadávanie analýz a vizualizáciu ich výsledkov. Manažéri môžu jednoducho generovať interaktívne vizualizácie a odhaľovať v nich súvislosti, vzory, trendy, trendy, či neobvyklé hodnoty.

Biznis analýzy sa vždy viažu k času ako univerzálnemu atribútu a vo väčšine prípadov obsahujú aj dimenzie viažuce sa ku geografickej polohe. BI riešenie nadväzuje na možnosti technológie Oracle Spatial. Táto technológia umožňuje prácu s viacrozmernými geometrickými a geografickými údajmi, teda s ich reprezentáciou uloženou v databáze. Môže sa jednať o dvojrozmerné úlohy aj priestorové analytické úlohy.

Ellison tvrdí, že Oracle servery sú najlacnejšie. Tento parameter sa samozrejme nedá chápať v absolútnom meradle, pri posudzovaní ceny za kus sa javia ako pomerne drahé . Prívlastok “najlacnejšie” by sa dal vztiahnuť na pomer cena/výkon. Na výkone podnikových systémov sa najviac podieľa rýchlosť presunu údajov, rýchlosť trebárs aritmetických operácií hrá v týchto aplikáciách druhé husle. Oracle tvrdí, že ich riešenia dosahujú 100 násobok rýchlosti bežných systémov. Ako podarilo takýto výkon dosiahnuť? Tajomstvo spočíva v jednoduchom súčine 10 x 10 = 100. Prvý činiteľ, teda prvé 10 násobné zrýchlenie sa dosahuje dôsledným aplikovaním filozofie “Paralell everything” teda paralelizmus nielen na úrovni serverov, siete a storidžov, ale aj na úrovni softvéru. Druhý parameter sa dosahuje vďaka kompresii a z nej vyplývajúcej analýze 10 násobného množstva údajov v rýchlej operačnej pamäti. Obidve desiatky z magického súčinu je potrebné brať s rezervou, určite sú pravdivé, no sú pravdepodobne namerané za priaznivých okolností, ako sú riedke údaje a podobne.

About Luboslav Lacko

Záujem o využitie moderných telefónov pre biznis a osobný život. Cloud computing, virtualizácia, vývoj aplikácií, business intelligence
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Pridaj komentár