Mladší brat Oracle Exadata – Oracle Database Appliance

Značka Oracle sa už viac než tri desaťročia neodmysliteľne spájala a spája najskôr s databázami a v posledných rokoch čoraz viac aj s podnikovými informačnými systémami. Až do roku 2009 to však vždy bol softvér a ak sa dovtedy Logo Oracle objavilo na nejakom “hardvéri”, tak to bola iba pretekárska jachta šéfa a spoluzakladateľa firmy Larryho Ellissona.

Situácia sa však radikálne zmenila v spomínanom roku po akvizícii spoločnosti Sun Microsystems, odkedy do produktového portfólia pribúda čoraz viac riešení typu “All in One”, alebo ako sa dá voľne po našom preložiť “riešení z jednej škatule”. Najskôr to bolo serverové riešenie Oracle Exadata V2, ktoré postupne začalo dostávať “súrodencov”. V roku 2010 pribudol do rodiny “Exa” aplikačný server Oracle Exalogic a vlani riešenia Oracle Business Intelligence Exalytics a Oracle Big Data Appliance. Smerovanie prvého z dvojice produktov do oblasti BI analýz je zrejmé z jeho názvu. No firmy pociťujú nielen potrebu výkonného analytického nástroja, ale mnohé z nich riešia problém ako si poradiť s obrovským množstvom údajov generovaných rôznymi technologickými zariadeniami, senzormi, meracími prístrojmi a podobne. Na tieto údaje sa nedajú dobre aplikovať BI analýzy navrhnuté pre biznis procesy. Riešenie Oracle Big Data Appliance umožňuje komplexné (end-to-end) riešenie tohto problému a to v spolupráci so systémom Exadata Database Machine alebo novo uvedeným Exalytics Business Intelligence Machine.

Novinkou z harvérovo – softvérového portfólia spoločnosti Oracle je aj “mladší brat” Exadaty – Oracle Database Appliance. Prívlastok “appliance” jasne naznačuje, že sa jedná o kombinácia hardvéru a softvéru. Ak by sme chceli nájsť pozíciu tohto produktu v rodine s predponou “Exa-“, je to nielen mladší súrodenec, ale má aj iné smerovanie. Jedná sa o výkonný, jednoducho použiteľný, spoľahlivý a cenovo dostupný databázový systém pre malé a stredné organizácie.

Riešenie Oracle Database Appliance je vybudované na niekoľkých výkonných a spoľahlivých pilieroch:

  • Server Sun Fire: cluster s dvoma nódmi, každý obsahuje dva 6-jadrové procesory Intel Xeon X5675 a 96 GB RAM,
  • Operačný systém Linux,
  • Databázový server Oracle Database 11g Release 2,
  • Technológia Oracle Real Application Clusters

Na dokreslenie možnosti hardvéru uvedieme ešte niekoľko technických podrobností: Obidva serverové nódy sú prepojené cez interný redundantný gigabitový Ethernet (GbE). Komunikácia medzi clustermi tak prebieha cez 1 GbE a 10 GbE externé sieťové prepojenie. Úložisko má kapacitu až 12 TB. Táto kapacita je fyzicky tvorená dvadsiatimi 3.5-palcovými 15 000 otáčkovými SAS diskami, pričom každý má kapacitu 600 GB. Využíva na v režime triple-mirrored, takže k dispozícii je 4 TB veľmi spoľahlivej a dostupnej kapacity pre údaje databázach. Táto kapacita je plne k dispozícii pre údaje. Operačný systém a aplikačný softvér je na každom serveri uložený na dvoch 2.5-palcových 500 GB 7 200 otáčkových SATA diskoch.

Zatiaľ, čo trojnásobné mirrorovanie sa podieľa na vysokej dostupnosti, ďalšie štyri 73 GB polovodičové SSD disky sa podpisujú na vysokom výkone riešenia.

Aby sme boli úplne presní aj z hľadiska architektúry, zákazník si môže vybrať, či bude využívať technológiu Oracle Real Application Clusters (Oracle RAC), alebo Oracle RAC One Node pre “active-active” alebo “active-passive” database server failover.

Takáto kombinácia výkonného a spoľahlivého hardvéru, storidžov, softvéru a sieťových technológií je zárukou vysokej dostupnosti pre široké spektrum vlastných aj dodávaných databázových aplikácií nielen pre transakčné spravovanie ( OLTP), ale aj pre dátové sklady. Vysokú dostupnosť zaisťuje aj tandem technológií Oracle Real Application Clusters a Automatic Storage Management.

Nielen koncepcia “všetko z jednej škatule”, ale aj dodávané predpripravené databázové aplikácie sú zárukou, že riešenie bude u zákazníka sprevádzkované doslova za niekoľko hodín po dodávke hardvéru. Rozsiahly ekosystém partnerov spoločnosti Oracle ponúka zákazníkom rad horizontálnych aj odborovo špecifických aplikácií, ktoré využijú výhodu vyššej dostupnosti zariadenia Oracle Database Appliance.

V praxi to znemená, že zákazník tak môže začať nové riešenie už v deň dodávky, najneskôr v nasledujúci deň. Pri konkurenčných riešeniach zákazníci a implementátori strávia kvantum hodín pri nákupoch, sprevádzkovaní a prispôsobovaní databázových riešení. Stačí si tieto hodiny práce vysoko kvalifikovaných špecialistov prepočítať na peniaze… Preto je komplexné riešenie Oracle Database Appliance aj s predpripravenými aplikáciami ideálne pre malé a stredné firmy alebo pre pobočky veľkých podnikov, ktoré bez nutnosti ďalších investícií získajú hardvér aj softvér umožňujúci vysokú dostupnosť databázových aplikácií

Rýchle uvedenie do ostrej prevádzky je len jedným z aspektov znižovania nákladov, ktoré ponúka riešenie Oracle Database Appliance. Začali sme investičnými nákladmi a tak pri nich chvíľu zostaňme. Riešenie umožňuje zákazníkom využívať model platby za softvérové licencie prispôsobený rastu firmy. Cena databázy Oracle a ďalšieho softvéru závisí od počtu procesorových jadier (od 2 do 24), čo v prípade potreby výrazne zjednodušuje inováciu systému. Takýto model platby sa označuje “Pay-as-you-Grow”. Zákazník z SMB sektora si môže pri rozbehu biznisu podľa potreby aktivovať napríklad len 4 jadrá a nemusí platiť licencovanie celého zariadenia. Ak bude jeho biznis úspešný, zalicencuje si a začne využívať ďalšiu inštalovanú hardvérovú kapacitu

Prevádzkové náklady na tento vysoko dostupný databázový systém znižuje hlavne proaktívny monitoring, ktorý umožňuje administrátorom jednoduché a plne integrované nasadzovanie opráv. V prípade akéhokoľvek zlyhania proaktívny monitoring vygeneruje automatický telefonát administrátorovi. Administrátorom uľahčuje prácu aj Oracle Database Appliance Automatic Service Request, ktorá automaticky generuje servisné požiadavky na Oracle Support, s cieľom čo najrýchlejšie nájsť riešenie na potenciálny problém.

About Luboslav Lacko

Záujem o využitie moderných telefónov pre biznis a osobný život. Cloud computing, virtualizácia, vývoj aplikácií, business intelligence
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Pridaj komentár